Smak świeżego kokosa był dla mnie czymś zupełnie nowych, czymś czego do tej pory nie miałem okazji spróbować. Tak się złożyło, że trafiliśmy na plantację kokosów. Poznaliśmy Pravina, którego rodzice mieli plantację kokosów i dzięki temu mogłem chodzić pomiędzy palmami na południu Indii w najczystszej wiosce w stanie Tamil Nandu.

Spacerowaliśmy sobie miedzy palmami a nasz przewodnik szukał i wybierał dojrzałe kokosy nadające się do zjedzenia. Przy pomocy zakrzywionego noża na długiej tyczce ścina kilka kokosów. Przy pomocy maczety sprawnym ruchem otwiera orzech kokosowy i podaje do wypicia. Po wypiciu kokos jest przecinany na pół. Środek ma konsystencję galaretki i można go zjeść przy pomocy łyżeczki zrobionej z zewnętrznej części kokosa. Po wypiciu i zjedzeniu pierwszego wziąłem drugiego a potem trzeciego. Smak tego świeżego kokosa pamiętam do dziś i było to coś najlepszego co do tej pory jadłem i piłem. Smak takiego kokosa w niczym nie przypominał w smaku kokosa jakiego można kupić w polskim sklepie. Jeśli nie próbowałeś świeżego kokosa to nie wiesz jak on naprawdę smakuje.

Zastosowanie kokosów [ Źródło: Wikipedia.org ]

  1. Wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne. Z jednego drzewa można uzyskać do 75 „orzechów” rocznie, co stanowi znaczącą wartość ekonomiczną.
  2. Miąższ – biały i mięsisty jest jadalny na surowo lub wysuszony po ugotowaniu. Starty na wiórki używany jest w cukiernictwie. Używa się go również przy produkcji kosmetyków – wygładza i rozjaśnia skórę.
  3. Wnętrze młodego orzecha kokosowego wypełnia przezroczysty płyn, tzw. „woda kokosowa”, która używana jest jako napój chłodzący i izotoniczny ze względu na dużą zawartość elektrolitów oraz po fermentacji do wyrobu galaretowatego deseru nata de coco. Dobrze gasi pragnienie. Podaje się ją także w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych. Dojrzałe owoce mają znacznie mniej płynu niż młode okazy. Woda orzecha kokosowego jest zbliżona do osocza krwi i może być używana w awaryjnych przypadkach jako dożylne uwodnienie płynne, kiedy brak innego płynu. Jest bogata w potas, wapń i chlorki. Woda jest sterylna aż do chwili kiedy orzech kokosowy zostanie otwarty (chyba, że jest popsuty).
  4. Mleko orzecha kokosowego lub „mleko palmowe”, zawierające w przybliżeniu 17% tłuszczu, robi się przecierając utarty miąższ orzechów kokosowych z gorącą wodą albo gorącym mlekiem, które wyciąga olej i aromatyczne związki z włókien. Używa się go do drinków, jest też składnikiem kuchni tajskiej i indyjskiej.
  5. Śmietanka orzecha kokosowego zbiera się na powierzchni ochłodzonego mleka orzecha kokosowego. Można z niej uzyskać wysokiej jakości olej kokosowy.
  6. Pozostałe po ekstrakcji oleju włókniste wytłoki zawierają około 20% białka i stanowią doskonałą paszę dla zwierząt hodowlanych.
  7. Z soku z naciętych kwiatostanów orzecha kokosowego robi się wino palmowe, zwane na Filipinach tuba, a południowych Indiach kallu.
  8. Młode listki są jadane na surowo, gotowane lub marynowane jako jarzyna (tzw. kapusta palmowa).
  9. Pąk szczytowy kłodziny zwany sercem palmy – białawy pęd o długości 30-40 cm, jest rzadkim delikatnym przysmakiem. (bez niego roślina ginie). Serca palmy są zjadane w sałatce, zwanej czasami „sałatką milionera”.
  10. Z włókna kokosowego wytwarza się liny, pędzle, szczotki, maty zastępujące dywany, uszczelnia się nim łodzie. Jest też używane szeroko w ogrodnictwie do robienia kompostu jako substytut torfu.
  11. Kopra jest wysuszonym miąższem, stosowanym jako składnik ciast. Można z niego wytłoczyć gorszej jakości olej kokosowy
  12. Kłodzinę palmy kokosowej wykorzystuje się w budownictwie i rzeźbiarstwie.
  13. Liście służą do wyrobu koszy i przykrywania dachów, budowy płotów czy ścian budynków .
  14. Skorupy mogą być używane jako paliwo i są dobrym źródłem węgla drzewnego.
  15. Mieszkańcy Hawajów wydrążali pnie aby robić bębny, pojemniki, lub nawet małe kajaki.
  16. Drewna używa się do budowy mebli i, z uwagi na wytrzymałość, kładek.
  17. Z korzeni przyrządza się farbę, płyn do płukania ust i lek przeciw dezynterii. Zgniecionych w miotełkę używa się do mycia zębów.
  18. Połówki skorupy orzecha kokosowego są używane w teatrach i przy udźwiękowieniach filmów. Uderzanie ich o siebie imituje tętent końskich kopyt.
  19. Wysuszone połówki skorupy orzecha kokosowego są używane do polerowania podłóg.
  20. Wydrążone skorupy orzecha kokosowego są używane w domowej hodowli zwierząt jako domki dla gryzoni i małych ptaków, albo elementy ozdobne w akwariach z rybkami.