Jestem fanem kombuchy już od dawna. Przez ten czas przetestowałem już różne rodzaje herbaty i dodatki smakowe do kombuchy. Teraz nadszedł czas na kawową kombuchę. I okazało się, że kombucha z kawy też smakuje rewelacyjnie; zapach może być trochę mylący ale w smaku wyraźnie czuć kawę.

Polecam każdemu kto już miał okazję spróbować tradycyjnej kombuchy jako ciekawą odmianę.

>>Przepis na tradycyjną kombuchę <<

>>Kombucha – STARTER – link do sklepiku<<

>>Więcej informacji o kombuczy<<

Taką kawową wersję przygotowuję się w analogiczny sposób jak kombuche na herbacie tylko że zamiast herbaty używamy kawy. Czyli:

  • zaparzamy kawę
  • odcedzamy i studzimy
  • dodajemy cukier (ok 1 szklanki na 2 litry kawy)
  • dodajemy „grzybek” (SCOBY) i trochę kombuchy jako zaczyn
  • czekamy 7-10 dni
  • pijemy ze smakiem 🙂

kawowa-kombucha-kombucza-z-kawy-przepis-jak-zrobic-scoby-starter-gdzie-kupic-naturalnie-naturalni

Uwagi:

Czas dojrzewania kawowej kombuchy może się różnić od tej herbacianej dlatego zanim dojdziesz do wprawy próbuj często jej smak.

„Grzybka” z kawowej kombuchy nie używaj do produkcji kombuchy herbacianej.

Ze względu na kwasowość kawy można dodać mniej startera niż do tradycyjnej kombuchy.

Kawowa kombucha zazwyczaj zostawia ciemne plamy i nalot na „grzybku” (SCOBY) – wystarczy go przemyć w letniej wodzie przed kolejnym nastawem.