Ostatni weekend minął nam bardzo twórczo 🙂 Po raz pierwszy kisiłam kapustę. Przerobiliśmy 40kg kapuchy! 😀 Szybko poszło, bo było dużo rączek do pracy.

Kupiliśmy kapustę już poszatkowaną, więc pewnie dlatego też tak szybko poszło 😉

kiszenie kapusty domowym sposobem przepis jak zrobic składniki przyprawy fermentacja kiszenie naturalnienaturalni

 

Myślałam, że cały ten proces trwa nieco dłużej i jest trudniejszy, ale kiszenie kapusty w słoikach to sama przyjemność 😉

Chcecie wiedzieć, jak kisiłam? 🙂

Na 10kg kapusty potrzeba nam 20dkg soli kamiennej (niejodowanej, bez antyzbrylaczy!!!).

I to wszystko! 🙂 Kapustę solimy i ugniatamy ją w misce, aż zacznie puszczać sok. Ja ugniatałam ją w misce, podzieliłam sobie na kilka razy. Kiedy już zacznie puszczać sok, wkładamy do słoików i ugniatamy dokładnie pięścią, żeby jak najwięcej jej weszło do słoika 🙂

kiszenie kapusty proporcje kapusta kiszona w słoiku przepisy jak zrobic składniki przyprawy fermentacja kiszenie naturalnienaturalni

kiszenie kapusty w słoikach przepis jak zrobic składniki przyprawy fermentacja kiszenie naturalnienaturalni

Tak upakowaną kapustkę odstawiamy na 2-4 tygodni, w trakcie odlewamy sok, gdyż kapusta może dużo go puszczać 🙂 A potem się zajadamy 🙂

Nasza już stoi grzecznie i czeka 🙂 Powinna wyjść wyśmienicie 🙂

Teraz jest najlepsza pora na kiszenie kapusty, więc do roboty! 😉

kapusta kiszona w słoiku przepisy jak zrobic składniki przyprawy fermentacja kiszenie naturalnienaturalni

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)