Dziś krótka ściągawka z domowej produkcji jogurtów i pochodnych 🙂

Jak wiadomo odpowiedniej jakości bakterie przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość). Zawierają też bardzo duże ilości witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Dr Jadwiga Kempisty znana jest nie tylko z rewelacyjnych naturalnych metod leczenia zdrowym żywieniem, ale również wprowadziła na rynek polski najlepszej jakości bakterie do domowej produkcji jogurtów L+, jogurtu naturalnego, kefiru, kwaśnego mleka i ma wyłączność na sprowadzanie ich do Polski. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ na rynku jest bardzo dużo dostępnych bakterii, oczywiście też działają, ale jeżeli chcielibyście zakupić te najwyższej jakości, to sięgajcie po te, które sprowadza dla nas dr Jadwiga Kempisty 🙂

Ze wszystkich produktów powstałych z bakterii można robić sery 🙂 Zarówno jogurt (kefir, kwaśne mleko), ser, jak i serwatkę można również używać do celów kosmetycznych, maseczek, miejsc intymnych (włosy, paznokcie, rozstępy).

Z tego względu postanowiliśmy współpracować z dr Jadwigą Kempisty i mamy w swoim sklepiku kilka rodzajów bakterii >>> sklep

Taka saszetka bakterii, przy używaniu dobrej jakości mleka, starcza nawet na pół roku ciągłej produkcji jogurtu/kefiru/kwaśnego mleka 🙂

jogurt l plus + jak zrobic gdzie kupic sklep jadwiga kempisty leczenie zywieniem naturalnienaturalni

Osobiście przetestowaliśmy na sobie kurację jogurtową 🙂 o czym pisałam już jakiś czas temu >>>tutaj<<<  🙂 Miałam straszne problemy z żołądkiem i całym układem pokarmowym i ta kuracja postawiła mój żołądek na „nogi” 😉

Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Opiszę Wam w dość dużym skrócie właściwości poszczególnych produktów 🙂

Jogurt L+  – ma bogaty i różnorodny skład bakteryjny, z tego względu jest najbardziej uniwersalny. Polecany w celu odbudowy flory bakteryjnej i później zamiennie z innymi produktami przy kontynuowaniu kuracji. Poprawiają trawienie i wchłanianie pokarmów, perystaltykę jelit, kwas mlekowy produkowany przez bakterie powoduje zwalczanie szkodliwych bakterii, grzybów, przeciwdziałając zakażeniom i stanom zapalnym. Polecany przy zaburzeniach trawienia, zakażeniach Helicobacter pylori, grzybicy przewodu pokarmowego (wzdęciach), zgadze, wrzodach żołądka i dwunastnicy, biegunkach, zaparciach, po kuracji antybiotykowej (i innych lekach), w celu wzmocnienia odporności, przy przewlekłym stresie, alergiach.

jogurt l plus + jak zrobic gdzie kupic sklep jadwiga kempisty leczenie zywieniem naturalnie naturalni

Kefir – ma pozytywny wpływ na przemianę materii prze to jest szczególnie polecany jako wspomaganie odchudzania i oczyszczania organizmu. Również dobrze wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, perystaltykę jelit, poprawia trawienie. Bakterie zawarte w kefirze oczyszczają organizm i neutralizują wiele toksyn. Polecany przy odchudzaniu, kuracjach oczyszczających organizm, zaburzeniach przemiany materii, dla osób uprawiających sport (zamiennie z jogurtem L+), zaburzeniach trawienia, zgadze, wzdęciach , zaburzeniach pracy jelit, zaparciach, skłonnościach do grzybicy, dla wzmocnienia odporności (na zmianę z jogurtem L+).

kefir jadwiga kempisty bakterie jogurtowe l plus + jak zrobic gdzie kupic sklep jadwiga kempisty leczenie zywieniem naturalnie naturalni

Kwaśne mleko – ma łagodny smak i skład bakteryjny, polecane jest szczególnie dla dzieci. Zawarte w nim bakterie rozkładają laktazę przez co kwaśne mleko jest łatwiej trawione i tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.i.n. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników. Bakterie wytwarzają m.i. kwas mlekowy, który działa przeciwzapalnie i hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów w organizmie dziecka. Szczególnie polecany jako składnik diety dziecka, po kuracjach antybiotykowych, dla kobiet w ciąży (na zmianę z jogurtem L+), dla wzmocnienia odporności, przy alergiach, przy problemach z trawieniem.

Jogurt naturalny – jest jogurtem, który zawiera bakterie mające pozytywny wpływ na długowieczność. Polecany szczególnie dla seniorów, gdyż u osób starszych zmienia się skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, dlatego w ich przypadku korzystne jest stosowanie jogurtu naturalnego przemiennie z jogurtem L+.Polecany jest seniorom, w okresie rekonwalescencji, w chorobach przewlekłych (na zmianę z jogurtem L+).

leczenie zywieniem pdf chomikuj pobierz jadwiga kempisty urszula chorzepa jogurt l+ kefir naturalnienaturalni

Polecam serię filmików z dr Jadwigą Kempisty, w których dość dosadnie tłumaczy właściwości m.in. jogurtu L+.

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)