Robienie zakwasu trwa 7 dni i jest tak naprawdę bardzo proste. Najlepiej jest wziąć od kogoś, jeżeli znamy kogoś kto piecze chlebek na zakwasie, ale nie każdy z nas ma taki dostęp, więc teraz napiszę, jak zrobić zakwas samemu. Zakwas dobrze przechowywany można używać przez kilka lat, gdyż przy każdym pieczeniu chleba się odnawia 🙂

Dzień 1 – w szklanej miseczce lub słoiku, wyparzonym i ostudzonym (zakwas nie lubi plastiku i obcych bakterii!) wymieszaj 5 łyżek mąki żytniej razowej (tzw. żurek) i 5 łyżek przegotowanej i ostudzonej wody. Wymieszaj na gęsta pastę. Jeżeli potrzeba dodaj troszkę więcej wody. Przykryj czystą ściereczką i zostaw na 24 godziny w ciepłym miejscu.

Dzień 2 – wyjmij połowę zakwasu i wyrzuć (lub hoduj z niego drugi zakwas). Dodaj 5 łyżek mąki żytniej razowej i około 5 łyżek przegotowanej i ostudzonej wody, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny w ciepłym miejscu.

Dzień 3 – zrób to samo co w dniu 2.

Dzień 4, 5, 6, 7 – rób codziennie to samo co w dniu 2 i 3, czyli wyjmuj połowę zakwasu, a do pozostałej części dokładaj mąkę i wodę.

Po siedmiu dniach zakwas będzie już gotowy, więc można zabrać się za pieczenie zdrowego chleba 🙂

Kilka wskazówek:

– zawsze trzymaj zakwas w szklanym, czystym i wyparzonym pojemniku

– zakwas możesz przechowywać w lodówce uśpiony do dwóch tygodni (jeżeli go nie użyjesz musisz go wyjąć, nakarmić mąką żytnią i wodą przegotowaną i zostawić na 24 godziny, a potem znowu można schować do lodówki) w szklanym pojemniku przykrytym szmatką

– zakwas musi mieć dostęp powietrza, nigdy nie trzymaj go szczelnie zamkniętego

– zakwas lubi spokój (nie znosi wstrząsów, hałasu, kłótni i ciężkiej muzyki)

– do zakwasu używaj tylko mąki żytniej razowej

– zakwas musi być zdrowy!!! nie może spleśnieć, mieć żadnych plam, albo zalać się wodą – to znak, że coś jest nie tak i trzeba go wyrzucić.

– zdrowy zakwas ma skórkę na wierzchu i konsystencję gąbki 🙂

zakwas na domowy chleb na zakwasie przepis jak zrobic poradnik sklep maka orkiszowa zytnia ziarna naturalnie naturalni zdrowa kuchnia gotowanie

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)