Dziś będziemy robić tzw. szare mydło, które jest jednym z podstawowych składników domowych środków czyszczących, które niebawem będziemy robić 🙂 Będzie to nasza baza do proszku do prania, płynu do mycia naczyń, mydła w płynie, szamponu, żelu pod prysznic itp.

Do przygotowania takiego mydła będzie nam potrzebne:

1000 g oleju roślinnego (rzepakowego lub słonecznikowego)

135 gram sody kaustycznej (ani grama więcej!!!)

330 gram wody

30 kropli olejku cytrynowego (opcjonalnie)

Zanim przystąpisz do produkcji mydła ubierz się w coś co będzie przykrywało całe Twoje ciało tzn. bluzę z długim rękawem, rękawiczki, okulary ochronne. Soda kaustyczna, czyli wodorotlenek sodu w połączeniu z wodą wytwarza ogromne ilości ciepła i tworzy silnie żrący ług sodowy, dlatego najlepiej dmuchać na zimne (w tym przypadku ciepłe:) ) i zabezpieczyć odpowiednio swoje ciało. W połączeniu roztworu sody z tłuszczem dochodzi do tzw. zmydlania i to właśnie mamy zamiar zrobić 🙂

Jeżeli już jesteśmy ubrani, to odmierzamy odpowiednie ilości składników powyżej. Olej roślinny wlewamy do naczynia, umieszczamy je w kąpieli wodnej w większym garnku i podgrzewamy. W czasie, kiedy olej będzie się podgrzewał, zabieramy się za sodę. Do szklanego naczynia, może to być miska, słoik itp. wlewamy wodę i wsypujemy do niej ostrożnie sodę kaustyczną. (PAMIĘTAJ!!! zawsze dodawaj sodę do wody, nigdy na odwrót!!! Najlepiej robić to przy otwartym oknie) Mieszamy, żeby ładnie się rozpuściła i po chwili, kiedy olej już będzie ciepły, dodajemy pomału roztwór sody do oleju, ciągle mieszając. Uważaj naczynie z sodą może być bardzo gorące.

Kiedy wszystko ładnie się połączy, bierzemy mikser i miksujemy naszą miksturę około 10-15 minut, aż trochę zgęstnieje. Po tym czasie zostawiamy na małym ogniu w tej kąpieli wodnej i przykrywamy. Podgrzewamy nasze mydełko przez około 45 minut mieszając co 10-15 minut i sprawdzając konsystencję. Następnie dodajemy według uznania olejku cytrynowego (może być inny albo wcale) i przelewamy do foremki. Pozostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia i stwardnienia (ja zostawiam do następnego dnia).

Po wyjęciu z foremki kroimy mydełko na dowolnej wielkości kostki. Wykładamy na papier do pieczenia i około 3-4 dni jeszcze czekamy, aż mydło pozbędzie się właściwości żrących. Jeżeli mamy papierki lakmusowe, to można sprawdzić odczyn ph, powinien być między 7 – 10, wtedy mydła można używać. Taki odczyn może być już po 24 godzinach, ale ja nie zawsze mam papierki lakmusowe, więc wolę poczekać dłużej i mieć pewność, że mydełko już się „przegryzło” 🙂

Tak przechowywać szczelnie zamknięte możemy je ponad rok 🙂

W naszym sklepiku dostępny poradnik >>> „Zrób sobie mydło”<<<, w którym krok po kroku nauczysz się domowej produkcji 😉

jak zrobic mydlo przepis skladniki bialy jelen szare mydło naturane gdzie kupic naturalnienaturalni

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)