Robiąc od pewnego czasu Jogurt L+ i mając dostęp do swojskiego mleczka postanowiłam zrobić sobie masło 🙂 To bardzo proste i chyba ograniczę kupowanie gotowego masła 🙂

Jak to zrobić? Przelewamy świeże mleko do słoika, żeby łatwiej nam było zbierać śmietankę. Wstawiamy do lodówki na około 10 godzin, a następnie po tym czasie delikatnie zbieramy z wierzchu oddzieloną śmietanę. Kiedy już zbierzemy wszystko, ponownie wstawiamy do lodówki. Ja robię tak, że jak wstawię wieczorem, to zbieram rano, a potem wstawiam i zbieram wieczorem znowu 🙂 I tak zbieramy aż do momentu, kiedy śmietana na powierzchni już się nie wytworzy. Mleko, które zostało możemy odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż zrobi się z niego zsiadłe mleko.

Śmietankę, którą zebraliśmy przelewamy do słoika najlepiej litrowego, szczelnie zakręcamy i zaczynamy wstrząsać. Czynność ta trwać może 15-20min, po tym czasie zauważymy w środku żółte grudki, to właśnie nasze masełko 🙂 Przelewamy zawartość przez gazę, masło które zostało na gazie przepłukujemy dokładnie zimną wodą. Przekładamy do pojemniczka i gotowe! 🙂

jak zrobic wlasne maslo domowej roboty wlasciwosci masla witaminy naturalnie naturalni

Masełko można posolić albo dodać trochę czosnku i ze świeżym chlebkiem (też najlepiej z własnego wypieku) smakuje po prostu wyśmienicie 🙂

Dla zainteresowanych woda, która zostaje po wytrąceniu się masła, to maślanka bogata w lecytynę, białko i sole mineralne. Reguluje procesy trawienne, więc śmiało można ją także spożywać. Nic więc przy produkcji masła się nie zmarnuje 😉

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)