Właściwości i zastosowanie pokrzywy:

  • oczyszczające (regulujące wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii)
  • lekko moczopędne,
  • krwiotwórcze,
  • hipoglikemiczne (zmniejszające stężenie cukru we krwi),
  • przeciwkrwotoczne
  • źródło witamin i minerałów
  • pobudza wytwarzanie interferonu — podnoszącego odporność w chorobach wirusowych
  • do mycia włosów przy leczeniu łupieżu
  • ma działanie przeciwreumatyczne
  • działa leczniczo w chorobach skóry

Jak wykorzystać dobroczynne właściwości pokrzywy?

Najwięcej właściwości lecznicze mają świeże liście pokrzywy. Dlatego najlepiej jeść je prosto po zerwaniu:

– jako dodatek do sałatek i koktajli,

– wyciskać sok pokrzywy

– zaparzać z niej herbatkę

– zrobić „miód pokrzywowy

Przepis na „miód pokrzywowy„:

  • utrzyj (lub zmiksuj) ok 1kg świeżych liści pokrzywy
  • dodaj 3-4 szklanki wody i zagotuj
  • przecedź i ostudź
  • dodaj ok 0,5kg miodu
  • uzupełnij wodą (do ok 1 litra)
  • dokładnie wymieszaj i rozlej do butelek
  • pij w okresie zimowych przeziębień

Aby zachować pokrzywę na dłużej możesz ją także zasuszyć lub zrobić z niej ocet (kliknij TU aby dowiedzieć się jak zrobić ocet>>)

UWAGA! Pokrzywę najlepiej stosować od wczesnej wiosny do końca maja i okresie jesienno zimowym. Należy unikać spożywania w okresie letnim (przy dużej ilości słońca) ponieważ działa fotouczulająco.