Podczas naszej wyprawy do Gruzji, na każdym kroku urzekała nas ich „naturalność”. Ludzie tam w małych miastach żyją tak jakby się czas zatrzymał, nie wiedza co to przemysł, maszyny, nowoczesność. Przez to całe ich jedzenie jest niesamowicie zdrowe, bo wszystko co jedzą uprawiają sobie sami 🙂

Jedną z takich rzeczy, o której chcemy Wam napisać, jest ich chlebek tonis puri 🙂 Gruzja to chyba jeden z nielicznych krajów, w którym chleb wypieka się w tradycyjny sposób, jak za dawnych czasów, w piecach zwanych tone. Na każdym kroku można tam znaleźć maleńką piekarenkę, w której cały czas wypieka się chleb. Chleb taki robiony jest w 100% ręcznie, bez użycia maszyn, a jego smak jest niepowtarzalny i jakże daleki od komercyjnych marketowych dmuchanych świństw. Wszystko czego potrzeba do wypieku takiego chleba, to mąka, woda, sól i chlebowy, gliniany piec 🙂

Odwiedziliśmy jedną z takich piekarenek, gdzie upiekliśmy sobie dla siebie chlebek razem z przemiłym Panem 🙂

tradycyjny piec do pieczenia chleba gruzja chaczapuri jak sie robi tanie noclegi w gruzji kuchnia gruzinska przewodnik poradnik naturalnienaturalni batumi kutaisi kobuleti tibilisi

Wyrośnięte na zakwasie ciasto formuje się w odpowiedni kształt „oka” na takiej twardej podusi jak na zdjęciu 🙂 A następnie zwinny Pan piekarz przykleja ciasto na ściankach pieca rozgrzanego do około 300ºC 🙂 Na początku jeszcze to w miarę może być proste, ale przy większej ilości wypiekanych chlebów musi się nieźle nagimnastykować, żeby je tam umieścić 🙂

tradycyjny piec do pieczenia chleba gruzja chaczapuri jak sie robi tanie noclegi w gruzji kuchnia gruzinska przewodnik poradnik naturalnie naturalni batumi kutaisi kobuleti airbnb

Kiedy już wszystkie poprzykleja, przykrywa piec na kilka minut, a potem wyciąga specjalnymi dzidkami i gotowe 🙂 Nieźle sie namęczyłam, żeby wyjąć sobie nasz bochenek 🙂 Dobrze, że Pan piekarz czuwał 😀

Chleb był pyszny, zjedliśmy go jeszcze na gorąco 🙂 I tak zajadaliśmy się nim prawie codziennie 🙂

Gruziński chleb jest dość cienki, łatwo się go rwie rękami, jest dodatkiem do większości potraw w gruzińskim menu 🙂 Ma niezwykle aromatyczną skórkę i jest przepyszny nawet sam 🙂

Smacznego! 🙂

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)