Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wino z pigwy. Będziemy robić mocne wino bo jak wiadomo dobre wino to mocne wino ;] Dlaczego ?

  • bo są mniejsze szanse, że się popsuje
  • szybciej działa

Owoce pigwy dokładnie myjemy, wykrawamy pestki oraz białą szypułkę ze środka. Kroimy lub trzemy na mniejsze kawałki.

Następnie musimy w jakiś sposób wydobyć sok z pigwy. W tym celu zasypuję pokrojone kawałki pigwy cukrem, dodaję drożdży winiarskich Sherry i szczyptę pożywki. Można też zalać wrzątkiem owoce i chwile je gotować.

Wszystko umieszczam w pojemniku fermentacyjnym na ok 7-10 dni. Po tym czasie odcedzam sok od owoców. Sok wlewamy do balona a owoce możemy dać kurom nioskom jeśli mamy takie w gospodarstwie ;]

Do wina dodajemy ostudzony syrop z cukru oraz pożywkę dla drożdży. Balon wypełniamy do pełna wodą ( ja użyłem do tego wody źródlanej, co i Wam polecam smyki ).

jak zrobic domowe wino z pigwy przepis skladniki fermentacja alkoholowa nalewki naturalnienaturalni 1

Gdy skończy się burzliwa fermentacja zlewamy wino znad osadu. Czynność tą możemy powtórzyć po jakimś czasie aby wino nie było gorzkie.

Nie pozostało nam już nic więcej jak tylko czekać, aż wino dojrzeje. Ja butelkuję wino po niespełna roku aby zwolnić balony na następne wina 😉

Poniżej podaję proporcje:
6kg owoców pigwy
2,5kg-3kg cukru
3g pożywki

jak zrobic domowe wino z pigwy przepis skladniki fermentacja alkoholowa nalewki naturalnienaturalni 8

Błażej

Błażej

Pasjonat dobrego wina i właściciel firmy PLOTART (www.plotart.pl)
Błażej

Latest posts by Błażej (see all)