O kombuczy słyszałem już dawno. Ale dopiero kiedy kolega z pracy powiedział mi, że hoduje kombuczę i może mi dać „grzyba” i zaczyn, to zainteresowałem się tym bardziej. Dowiedziałem się więcej i zacząłem hodować własnego „grzybka”. Codziennie obserwowałem akwarium (specjalnie do hodowli kombuchy kupiliśmy małe akwarium – ok 8,5 l). Właściwości zdrowotne kombuchy były tylko jednym z powodów, dla których zacząłem hodować grzyba herbacianego. Nie jestem osobą chorowitą i cierpiącą na dolegliwości zdrowotne ale kombucha posmakowała mi tak że piję ją regularnie. Dlaczego?

Poza znakomitym smakiem (lekko gazowany, słodko kwaskowy, o posmaku jabłkowym) działa orzeźwiająco i dodaje energii.

co to jest kombucha gdzie kupic opinie jak wyhodowac przepis na kombucze naturalne oczyszczanie organizmu naturalnie naturalnie

Właściwości zdrowotne kombuchy

Z pośród najczęściej wymienianych właściwości i działania kombuchy na ludzki organizm to:

  • przedłuża życie,
  • jest lekarstwem na półpasiec,
  • redukuje i zapobiega powstawaniu zmarszczek,
  • zapobiega przykrym dolegliwościom klimakterycznym
  • poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki,
  • pobudza metabolizm,
  • wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
  • łagodzi zaparcia,
  • oczyszcza organizm,
  • odbudowuje zdolność akomodacyjną oka,
  • wzmacnia mięśnie nóg,
  • leczy artretyzm,
  • wzmacnia libido,
  • leczy zaparcia i bóle w plecach,
  • pomaga w leczeniu otyłości,
  • wzmacnia nerki,
  • leczy cukrzycę i miażdżycę
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • zapobiega miażdżycy,
  • zapobiega nowotworom,
  • łagodzi bóle głowy i migreny,
  • zmniejsza kamienie nerkowe,
  • pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego,
  • zmniejsza siwienie włosów i zapobiega ich wypadaniu;
  • zmniejsza pragnienie alkoholu,
  • dodaje energii,
  • pomaga w leczeniu chorób serca,
  • wzmacnia apetyt,
  • działa uspokajająco,
  • pomaga w leczeniu wątroby,
  • leczy hemoroidy,
  • zatrzymuję biegunki,
  • jest źródłem przeciwutleniaczy,
  • i wiele innych…

Lista jest tak długa ale nie należy kombuchy mylić z cudownym lekarstwem na wszystko. Działania i rezultaty mogą się różnić i pojawić w indywidualnych przypadkach więc nie należy uogólniać, że napój będzie zawsze w stu procentach działał na wszystkie wymienione problemy i schorzenia.

Jak działa kombucha?

Jednym z podstawowych działań napoju kombuczy jest jej wzmacniający wpływ na układ odpornościowy ludzkiego organizmu, co w rezultacie wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości. Dzieje się tak ponieważ kombucza pomaga odbudować florę bakteryjną jelit, ułatwiając proces trawienia i w ten sposób pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Bardzo różnorodne właściwości lecznicze można wyjaśniać poprzez swoje właściwości adaptogenne („adaptogen – lek ziołowy wspomagający odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju, itp.”)

Kombucza jest żywym napojem i to swoista biologiczna fabryka, która produkuje substancje takie jak: kwas mlekowy, kwas octowy, kwasy glukozy, kwas węglowy, kwas foliowy, witaminy B l, B2, B3, B6, B 12 oraz wiele enzymów

KOMBUCHE możesz kupić w naszym sklepie >>kliknij tu<<

Transformacja cukru przez kombuczę

kombucha-kombucza-transformacja-cukru-wlasciwosci-H.Tietze-Kombucza-cudowny-grzyb

Wykres pokazuje, w jaki sposób cukier w wywarze z czarnej herbaty zmienia się, najpierw w glukozę, która następnie reagując z herbatą produkuje kwasy organiczne. W ten sposób tworzy się napój, który nie powinien być zbyt słodki. Czas trwaniu procesu przemiany zależy od temperatury otoczenia. (Badania te zostały przeprowadzone przez dr Jurgena Reissa i opublikowane w niemieckim czasopiśmie poświęconym żywieniu „Lebensmitteirunschau” w 1987 roku).

Źródło: H.Tietze „Kombucza – cudowny grzyb”