Co to jest kombucza?

Kombucha tak naprawdę nie jest grzybem, składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży, współistniejących ze sobą w związku symbiotycznym. Taka kolonia bakterii przybiera postać galaretowatej formy ( SCOBY – Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). Swoim kształtem dopasowuje się do kształtu naczynia, w którym jest hodowana.

Drożdże i bakterie probiotyczne wchodzące w skład kombuchy: Acetobacter, Saccharomyces, Brettanomyces, Lactobacillus, Pediococcus, Gluconacetobacter Kombuchae, Zygosaccharomyces Kombuchaensis.

Nie można z całą pewnością określić pochodzenia kombuczy, wiadomo, że jest ona stosowana od przeszło 2000 lat przez Chińczyków, Japończyków, Koreańczyków i Rosjan. Nazwa KOMBUCHA pochodzi najprawdopodobniej od japońskiego słowa „kombu” – oznaczającego brązową algę oraz „cha”  – oznaczającego herbatę.

Kombucha była znana w Europie już od dawna ale w latach dwudziestych i trzydziestych naszego stulecia zniknęła ona zupełnie podczas II wojny światowej. Spowodowane to było brakiem cukru i herbaty. W latach sześćdziesiątych kombuczę ponownie przywieziono do Niemiec i Austrii z Europy Wschodniej. W latach siedemdziesiątych wróciła do łask a w Niemczech prowadzono sporo badań nad efektami wywaru z kombuczy. Kiedy pojawiła się Coca-Cole i inne podobne napoje gazowane to kombucha została zepchnięta na bo i zapomniana.

Inne nazwy pod jakimi występuje kombucha (kombucza): Szampan życia, Japoński grzyb, Chiński grzyb, Cudowny grzyb, Dar życia, Boska Tsche, Grzyb indyjskiego wina, Indyjski grzyb, Japoński fungus, Japońska gąbka, Eliksir z Kombuczy, Grzyb herbaty kombuczy, Magiczny grzyb, Mandżurski eliksir, Mandżurska herbata, Grzyb czerwonej herbaty, Rosyjski ocet herbaciany, Rosyjski kwiat, Rosyjski grzyb, Herbaciany grzyb, Piwo herbaciane, Herbaciany kwas, Herbaciane wino.

co to jest kombucha jak zdobyc grzyb zaczyn opinie jak wyhodowac przepis na kombucze naturalne oczyszczanie organizmu naturalnie naturalnie

KOMBUCHE możesz kupić w naszym sklepie >>kliknij tu<<

Pastor Weidinger tak pisze o kombuczy:

Herbata z kombuczy jest starożytnym napojem pochodzącym z oceanu. Przez trzy lata byłem misjonarzem na Tajwanie. Ten południowo-wschodni region wybrzeża ma subtropikalny klimat i przedłużony okres wegetacji, co stanowi idealne warunki dla uprawy herbaty, którą uprawia się tutaj na dużą skalę. Prowincja ta uznawana jest za miejsce narodzin herbaty, po łac.: „thea”. Pierwotna nazwa nadana napojowi pochodzącemu z tych liści brzmiała: „tu” lub „tschuan”, dzisiaj nazywa się „ch ‚a” (cza). W prowincji Fuiken wciąż jednak nazywa się go „t ‚e”. Dało mi to lepsze pojęcie o pochodzeniu słowa herbata – ang. „tea”. K’un-pu-ch’a, herbata jak wino…
Moje obowiązki misyjne obligowały mnie również do podróży na wyspy Quemoi i Matsu, które usytuowane są bliżej lądu i prowincji Fukien. Przy każdej wizycie byłem pod wrażeniem napoju, jaki mi tam serwowano, miał on słodko-kwaśny smak i był bardzo orzeźwiający w gorącym klimacie. Czy było to wino, które smakowało jak wyśmienita herbata, czy herbata, która smakowała jak wino?
Co więcej, po wypiciu tego napoju czułem się nie tylko silniejszy, chociaż po długim marszu, ale i zdrowszy. Działanie odbiło się zwłaszcza na moim metabolizmie, co było ważne w tak gorącym klimacie, a także pozwoliło mi poczuć się zrelaksowanym. Kiedy zapytałem, co to jest, otrzymałem odpowiedź, że jest to: k’un-pu-‚ch’a. Byłem zdziwiony; „herbata pochodząca z życia oceanu?”. Już w czasach dynastii Tsin, około 221 roku p.n.e., był on znany i szanowany jako napój o właściwościach magicznych, pozwalający ludziom żyć wiecznie. Herbata ta miała wiele nazw, a jedną z najpopularniejszych była „boska tsche”. Herbata ta była używana jako lek na chroniczną niestrawność. Ludzie opowiadali też o koreańskim lekarzu Kombu, który w roku 414 przepisał ten napój cesarzowi Japonii jako środek na wiele jego schorzeń. „Boska tsche” przywędrowała z Chin, poprzez Koreę do Japonii, gdzie otrzymała nazwę „Kombu Tsche”.