Dziś zrobimy bakłażany faszerowane 🙂 To bardzo syte danie, ja się przejadłam 🙂

Na dwie głodne osoby potrzebna nam będą:

– 2 bakłażany

– pół szklanki kaszy jaglanej

– 2 małe papryki

– pomidor

– kawałek cukinii

– kilka pieczarek

– sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, … i co kto lubi 🙂

Bakłażany myjemy dokładnie, przecinamy na pół i wybieramy łyżką gniazdo nasion ze środka. Posypujemy solą i odstawiamy na bok, żeby puściły wodę. W tym czasie wszystkie warzywa kroimy na niewielki kawałki i wrzucamy do rondla (ja zrobiłam to w naczyniu szklanym), przyprawiamy według uznania i chwilę podpiekamy, następnie zalewamy szklanką wody i wsypujemy kaszę jaglaną. Dusimy wszystko razem, aż kasza będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody 🙂

Bakłażany opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie nakładamy do środka farsz, który przygotowaliśmy. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30min w temperaturze 170ºC 🙂

Pychota ! 🙂

baklazany zapiekane zdrowe gotowanie kuchnia 5 przemian przepisy jak gotowac zdrowo smacznie naturalnie naturalni

Martyna Majewska
Obserwuj

Martyna Majewska

współautorka bloga Naturalnie Naturalni. Od lat pasjonująca się zdrowym stylem życia, a od ponad roku również domowym wytwarzaniem kosmetyków i środków czystości. Dąży do życia, jak najbliżej natury i bycia jak najbardziej samowystarczającą. Zafascynowana magią słowiańską i rodową, górami i podróżami. Chce przekazywać zdobyta wiedzę dalej, żeby każdy miał możliwość zadbania o własne otoczenie 🙂Zapraszam na konsultacje na Skypie
Martyna Majewska
Obserwuj

Latest posts by Martyna Majewska (see all)